Cudowne drzewo - Moringa
Share
Moringa nazywana „drzewem długowieczności” pochodzi z północno-zachodnich Indii i Pakistanu. W Polsce zaledwie od niedawna nabiera popularności i jest coraz chętniej wykorzystywana w profilaktyce naturalnej a w medycynie starożytnej znajduje swoje zastosowanie od ponad 4 000 lat. Ze względu na ponad 90 składników odżywczych, w tym 40 silnych przeciwutleniaczy i 8 niezbędnych aminokwasów, bogactwo flawonoidów i doskonałe źródło białka, witamin, minerałów, beta-karotenu i związków fenolowych w 2014 r. została uznana za jedną ze 100 najzdrowszych produktów przez Magazyn “EarSmarter”.
Właściwości botaniczne Moringi
Drzewo Moringa to szybko rosnąca roślina liściasta, wieloletnia, która osiąga wysokość od 20 do 40 stóp. Jej łodyga jest krucha i posiada białawo-szarą korę. Drzewo ma delikatne gałęzie. Jego liście są pierzaste (listowie liści trójnożnych) z przeciwległymi, jajowatymi listkami. Posiada kwiaty barwy żółtawo-białej oraz owoce, którymi są wiszące trójstronne brązowe kapsułki.
Sanskrytowe synonimy Moringa i ich znaczenie
Shobhanjan: Moringę nazywa się shobhanjan, ponieważ uważa się, że jest to drzewo pomyślne, piękne i pożyteczne.
Shigru: ponieważ ma właściwości rozgrzewające.
Teekshan gandha: ze względu na swój ma silny zapach.
Aksheeva: dzięki swoim właściwościom odtruwającym.
Mochaka: ponieważ jest przydatna w leczeniu wielu dolegliwości.
Różne odmiany Moringa
Klasyczny ajurwedyjski tekst medyczny Dravyaguna Vijnana opisuje dwie główne odmiany Moringi:
Shweta jati: To znaczy biała odmiana Moringi. Jest gorzka w smaku, dlatego nazywana jest również katu shigru, bardziej powszechna i łatwo dostępna.
Rakta jati: To znaczy czerwona odmiana Moringi. Jest słodka w smaku i nazywana madhu shigru, stosunkowo rzadziej spotykana i trudniej dostępna.
Ajurwedyjskie korzenie Moringi
Nauka ajurwedy traktuje Moringę jako potężny środek do oczyszczania krwi, który pomaga w usunięcia zanieczyszczeń, toksyn, pasożytów i odpadów metabolicznych, a także wspomaga proces odmłodzenia komórek od środka.
Większość starożytnych nauk medycznych postrzega rośliny nie tylko jako środki, które wpływają na ciało, ale także na osobowość, umysł, energię, a także emocjonalne i duchowe skłonności osoby. W związku z tym Moringa znana jest z następujących subtelnych (mentalnych, emocjonalnych, energetycznych i duchowych) właściwości.
- Liście Moringi
Oprócz ich niezwykłych właściwości odżywczych, mówi się, że liście przywracają pewność siebie i rozwiązują problem niezdecydowania. Starożytni lekarze używali liści Moringi, aby zapewnić jasność umysłu, oraz przywrócenia poczucia pewności w ciele i umyśle.
- Korzenie Moringi
Mówi się, że korzenie rośliny są łagodnie uspokajające i mają właściwości uziemiające, jak to często bywa w przypadku leków korzeniowych. W szczególności korzeń jest znany z tego, że wzmacnia poczucie spokoju i równowagi, a także pomaga utrzymać komfort w okresie zmian.
- Nasiona Moringi
W starożytnych kulturach nasiona rośliny były wykorzystywane jako lekarstwo na depresję. Czczono je ze względu na ich zdolność do dawania energii i przezwyciężania poczucia beznadziei. Wierzono, że nasiona odnawiają ducha i wzmacniają ciało psychicznie oraz emocjonalnie.
- Kwiaty Moringi
Kwiaty roślin pomagają w odpuszczaniu minionych wspomnień, poczucia winy, emocjonalnych ran i urazów. Mówi się, że kwiaty Moringi zachęcają do pozytywnego myślenia i nowego spojrzenia na życie.
Ajurwedyczne zastosowania i zalety stosowania Moringi
- Pasta z kory i liści Moringi jest przydatna w łagodzeniu pieczenia, stanów zapalnych i ropni. Dodatkowo przyspiesza gojenie się ran.
- Olej z nasion Moringi jest pomocny w łagodzeniu bólu oraz posiada właściwości przeciwzapalne.
- Olej z nasion Moringi jest pomocny w łagodzeniu bólu spowodowanego chorobą zwyrodnieniową stawów i reumatoidalnym zapaleniem stawów.
- Proszek z nasion Moringi jest używany w nasya (lek jest podawany przez nos), który jest pomocny w bólach głowy.
- Moringa zwiększa bodziec nerwowy, dzięki czemu może być stosowana jako tonik nerwowy na osłabiony układ nerwowy.
- Moringa jest również przydatna w stanach takich jak paraliż i porażenie twarzy.
- Moringa poprawia smak i zwiększa apetyt.
- Moringa poprawia wytrzymałość układu pokarmowego (agni).
- Moringa ma charakter wiążący i jest dobra na biegunkę. Czerwona odmiana moringi wspomaga prawidłową perystaltykę jelit.
- Moringa jest pomocna w problemach, takich jak bóle brzucha i wzdęcia.
- Moringa działa jak środek wzmacniający serce.
- Moringa jest pomocna w różnych dolegliwościach związanych z doshą Kapha.
- Moringa działa moczopędnie i ma właściwości zasadowe. Dlatego jest przydatna w przypadku bolesnego oddawania moczu (trudności w oddawaniu moczu).
- Moringa jest pomocna w problemach związanych z miesiączką, takich jak brak miesiączki i bolesne miesiączkowanie.
- Moringa jest pomocna w leczeniu nadwagi i otyłości.
- Moringa ma właściwości odtruwające.
- Moringa jest używana przy różnych chorobach skóry. Faanta (napar z gorącej wody) z moringi jest podawany na problemy skórne i ropnie.
Jak zażywać?
Jak w przypadku każdej nowej rośliny zacznij powoli, aby znaleźć dawkę, która rezonuje z Twoim ciałem. Moringa jest niezwykle obfita w składniki odżywcze, więc niewiele jej potrzeba. Za duża ilość może być marnotrawstwem, ponieważ organizm wchłonie tylko część składników odżywczych, których potrzebuje od razu, a resztę wydala.
Już teraz w SPA Ceylon cała seria suplementów o niezwykłej mocy. Zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego i na stronę internetową.